Yerli Parafin Mum
- Genel itibariyle ham petrolün rafinerasyonundan yan ürün olarak çıkan parafin; özel tekniklerle saflaştırılıp yağ oranı, donma noktası, rengi ve kokusu iyileştirildikten sonra kullanıma hazır hale getirilir.
- Tavsiye ettiğimiz erime derecesi 70 °C’dir.
Yerli parafinin yağ oranı : %0.5-1 aralığındadır.
Yerli parafinden kap içi mum üretilecekse herhangi bir yan ürün kullanmanıza gerek yoktur. Kalıptan çıkarılacak bir mum yapılacaksa %10 miktarda Stearin (mum sertleştirici) eklenmesi gerekir. - Yerli parafinin erime noktası 58 ile 60 °C’ aralığındadır.
- Yerli parafin, orman, kâğıt, inşaat, tarım, kaplama, ve kozmetik sektörlerinde kullanıma uygundur.
- Parafinin kimyası gereği su itici ve reaksiyon vermeyen (inert) nitelikte olmasından dolayı, suyun istenmediği ya da olumsuz etkiler oluşturduğu uygulamalarda su itici ajan olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
- Ayrıca yapısı gereği ısıl iletkenliği düşük olan parafin bir izolasyon malzemesi gibi davranış gösterdiğinden, kaplama, fizik tedavi, kozmetik ve tıp alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır.
- Yerli Parafin ile Mum Nasıl yapılır?
- Katı halde bulunan parafini bir kabın içinde kısık ateşte eritin. Bu işlemi yaparken kullandığınız kabın eski olmasına dikkat edin.
- İçine stearini ekleyin. Sıvı hale gelene kadar karıştırın, içine renklendirici olarak mum boyasını ilave edin.
- Renklendirici ile birlikte esansını da eklemeyi unutmayın. Çünkü esans mumu yaktığınızda harika bir koku yaymasına neden olacaktır.
- Fitili sabitledikten sonra benmari usulü erittiğiniz parafini kabınıza ekleyin. Fitilin tam ortada dik bir şekilde durmasına dikkat edin.
- Fitilin uzun kalan kısmını kestikten sonra mumunuzu oda sıcaklığında 1 gece bekletin.